Mediation binnen de Sociale Veiligheid

Grensoverschrijdend gedrag is van alle tijden, maar de geest is nu definitief uit de fles. We zien nu het topje van de ijsberg, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het ontdekken, erkennen en veroordelen van deze misstanden.  

Preventie is natuurlijk de beste remedie maar daarnaast speelt de volgende vraag een prominente rol: Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag als deze misstanden al een feit zijn en men toch met elkaar verder moet/wil?  

Ook voor een organisatie is dit een dilemma. Hierbij gaat het niet over de zware juridisch strafbare gevallen, maar over de laag daaronder. Dit is een groot grijs gebied van grensoverschrijdend gedrag wat wel degelijk onacceptabel is. Het veroorzaakt schade bij zowel het slachtoffer als de aanstichter. Tevens zullen zij vaak verder met elkaar door moeten, tenzij iemand zich terugtrekt. Altijd is er schade.

Hier kan een, liefst tijdig ingezet, mediation-proces zeer veel meerwaarde en ook een duurzaam toekomstperspectief bieden. Het is een moeilijk en gevoelig proces, maar het potentieel is enorm. Zowel de betrokkenen als ook de organisaties waar zij werken hebben veel te winnen. Hierbij is er aandacht voor zowel het slachtoffer als aanstichter, waarbij het gaat om erkenning, spijt, acceptatie, begrip en toekomstgerichtheid. Ook voor de betrokken organisatie valt er veel winst te behalen in het feit dat meerdere waardevolle arbeidskrachten mogelijk behouden kunnen blijven. Bovendien kan zo een gang naar de rechter voorkomen worden.

Hierbij wordt de mogelijkheid van co-mediation aangeboden, waarbij Rob en een vrouwelijke collega-mediator met een sterk aanvullend profiel (juridisch, kennis van de Overheid en met een eigen frisse benadering), nog meer kunnen bereiken. Er is sprake van synergisme. Altijd geldt dat de toepassing van mediation maatwerk is.  

“Mediation is interessant voor elke organisatie en betrokkenen die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben ”

Picture12